Eckoo

terug

De Eckoo is krachtig, snel en flexibel. Hij is bedoeld om zelfstandig in tentoonstellingen te klinken en om live op te spelen. Met behulp van een computer kunnen de composities binnen bepaalde grenzen variëren, met genoeg herkenbare delen voor vaker terugkerende bezoekers.

Ontstaan

De Eckoo is ontstaan uit de overzichtstentoonstelling in 2002, Oerklank, waarvan alle delen per computer aangestuurd werden; het was als het ware één gigantisch muziekinstrument. Voor die expositie waren nieuwe klankgroepen ontworpen, onder andere fluitclusters, panfluiten en bassen. Voor die delen ontwierp Hans van Koolwijk daarna een speeltafel. Dat deed hij samen met Hans van Eck, die mede naamgever werd van de Eckoo (Eck & Koolwijk). De speeltafel heeft veel schuiven en knoppen. Wanneer de Eckoo breed en plat opgesteld wordt, kan hij grote ruimten vullen met klanken,
die voor de bezoeker van alle kanten lijken te komen.

Eckoo op de Universiteit Twente Enschede 2004

hvk

Uit de OERKLANK tentoonstelling is de ECKOO voortgekomen. Dit nieuwe instrument is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Hans van Eck. Het is érg breed op te stellen, wat een zeer ruimtelijke ervaring geeft. De Eckoo is te bespelen via een speeltafel met schuiven en toetsen, maar hij kan ook automatisch klinken met behulp van een computer

Detail van de Eckoo

hvk

De Eckoo kan zeer flexibel worden aangestuurd. Hij kan niet alleen heel snel spelen, maar ook zeer genuanceerd klinken, doordat de winddruk variabel is en alle onderdelen onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangestuurd. Dit alles maakt de Eckoo zeer geschikt voor tentoonstellingen.

Eckoo in de Veemvloer 2004

hvk

De akoestiek van een ruimte speelt een belangrijke rol. Heeft een ruimte veel galm dan klinkt de Eckoo heel machtig. Is het een droge ruimte dan wordt de plaats waar de klank wordt gemaakt juist heel duidelijk.

Eckoo Proefopstelling 2004

hvk

De Panfluiten laten hun karakteristieke hese tonen klinken door via de speeltafel of de computer elektromagneten aan te sturen die kleppen openen, waardoor wind kan gaan stromen. Roderik de Man filmt.